2007. nov. 25.

A Sancy

A Sancy nevű gyémánt 55 karátos, és ugyancsak az indiai bányák egyikéből származik. A XV. század közepe táján került Európába, N. Harlay francia követ révén, aki Konstantinápolyban vásárolta. Tőle a burgundi herceg vásárolta meg, ő munkáltatta meg a híres gyémántcsiszoló, Berquem műhelyében.

Bátor Károly burgundi herceget 1477-ben, a lotharingiai herceggel vívott csatában meggyilkolják, a gyémántot a halottól egy svájci katona ellopja és eladja egy papnak. A későbbiek során a portugál kincsei között található, innen 1489-ben egy francia kereskedőhöz került, akitől Harlay de Sancy nemes vásárolta meg, az elnevezés innen származik. 1589-ben a nemes családja a gyémántot a megszorult III. Henrik francia királynak adományozza. A Sancy sorsa a továbbiakban is elég hányatott, sokszor gazdát cserélt, így jutott II. Jakab angol király tulajdonába, aki 1695-ben eladta XIV. Lajos francia királynak 25000 fontért.

A kő 1792-ig a francia koronakincsek között található. A francia forradalom idején elkövetett híres rablás alkalmával Sancy is eltűnt, s csak 1828-ban került ismét Franciaországba, de már mint magántulajdon. Egy 1830-as árverésen Demidov orosz herceg vásárolta meg. Tőle 1867-ben Astor lordnak adta el, és 1870-ben Bombayba szállították, tehát visszakerült eredeti helyére.