2007. nov. 25.

A Hope gyémánt

A Hope úgy ismert, mint a világ legnagyobb és legszebb zafírkék a maga nemében páratlan gyémántja. Indiában találták, a Golkonda környéki Kollur bányában, és Tavier hozta Európába 1642-ben. Eredeti tömege 112,5 karát volt. A kereskedő 1668-ban eladta gyémántot XIV. Lajosnak, aki átcsiszoltatta. A csiszolás utáni tömege 67 karát maradt.

A felülmúlhatatlan szépségű gyémánt 1792-es elrablásáig a francia koronakincsek közé tartozott. Ez a gyémánt csak 1830-ban került elő, de már nem az eredeti tömegével, mivel időközben feldarabolták, és átcsiszolták. Az Ellason londoni kereskedő által áruba bocsátott és H. Ph. Hope bankár és drágakőgyűjtő által megvásárolt 42,52 karátos gyémánt a leírások szerint minden bizonnyal a Franciaországból elrabolt gyémánt darabja. A követ 1908-ig a bankár családja őrizte. Tőlük Abd ul-Hamid török szultán vásárolta meg, akitől pedig Rozeanu francia gyémántkereskedőhöz került. 1911-ben Edward Maclean vette meg és vitte Amerikába, később, 1949-ben a Harry Winston tulajdonában volt, családja 1958-ban a Washington-i Smithssonian Institute-nak ajándékozta, s jelenleg is itt található.

Az ilyen élénkszínű gyémántok, mint a Hope, elég ritkán fordulnak elő, épp ezért értékük igen magas. Ilyen még a már említett szép rózsaszínű Darya-i-Nur, a 128,5 karátos narancssárga Tiffany, a kanárisárga Vörös Kereszt, a borostyánszínű Tigrisszem. Ide sorolható még a 41 karátos híres "Drezdai Zöld" s a 38 karátos "Drezdai Sárga" is.