2007. nov. 25.

A Sah

Szintén híres gyémánt, körülbelül 500 éve találták Golkonda vidékén, és az Ahmadnagar-i rádzsához (fejedelem) került. A tiszta, átlátszó, kissé halványsárga, nagyon szép gyémántnak az eredeti súlya 95 karát volt. Mivel a csiszoláskor meghagyták eredeti oktaéder formáját, s csak a lapjait csiszolták át, nem sokat veszített a súlyából: 88,7 karát lett. Egyik oldalába arab írással a "Burhan-Nizam-Sah II. anno 1000" szöveget vésték, ami a mi naptárunk szerint az 1582-es évnek felel meg. A nagy Akbar meghódítja Ahmadnagar területét így a rengeteg kinccsel együtt a gyémánt is a birtokába került. Utóda unokája lett, aki nagy gyűjtője és jó ismerője volt a drágaköveknek. Uralkodása idején felveszi a Dzsehan-Sah, vagyis a világ ura nevet, és gyémánt másik oldalára bevésette a "Dzsehan-Sah-Dzsehanghir-Sah fia anno 1051" szöveget. Fia, Aurangzeb harcot indít apja ellen a trón megszerzéséért. Legyőzi apját, börtönbe zárja, s a trónnal együtt a gyémánt is a tulajdonába került. Tavernier 1665-ben már nála látta a híres gyémántot. Leírása szerint Aurangzeb trónját számos gyémánt, 160 darab gyönyörű smaragd és 108 csodálatos nemes spinell díszítette.

A Sah gyémántba a középső részen egy árkocskát véstek, hogy felfüggeszthető legyen. 1739-ig Dzsahanadadban, majd Delhiben őrizték. Ekkor Nadir sah elfoglalja Delhit, és ez a gyémánt is az ő birtokába jut. A harmadik feliratot 1824-ben vésték a kőbe, gyönyörű művészi formában: "Kadjar-Fath-Ali-Sah szultán, kormányzó, anno 1242". Perzsia fővárosában, Teheránban 1829-ben meggyilkolják A. Sz. Gribojedov orosz diplomatát és költőt. Az eset nagy port kavart fel, és a perzsák, hogy elkerüljék az orosz cár bosszúját, küldöttséget küldtek Pétervárra, Cosrhoes perzsa herceg vezetésével, aki ajándékként, kiengesztelésül magával vitte a perzsa udvar ékességét, a híres Sah gyémántot és a cárnak ajándékozta azt.

A kincset 1914-ig Péterváron őrizték. Ekkor a világháború kitörése miatt Moszkvába szállították, és jelenleg is ott található.