2007. szept. 19.

A drágakövek világa

A drágakövek világa sok ember számára sajátságosan ismerős. Sokan tudják azt, hogy a zafír kék, a smaragd zöld, a rubin meg piros. De azt már kevesen tudják, hogy a drágaköveknek egész skálája sorolható fel, amelyek csak színben hasonlóak - összetételük, fizikai, optikai meg egyéb tulajdonságaik rendkívül eltérőek.

Mi az, ami a drágakövet a többi ismert ásványtól megkülönbözteti? Elsősorban a szépsége, ez művészi szempontból ad értéket a drágakőnek. A szépség forrása pedig lehet a színe, színjátszása, a színek harmóniája, fénye, a ragyogása, tüze, aszterizmusa, vagy valamilyen különleges fényjelenség, ami jellemző lehet az adott drágakőre. A másik jellegzetes tulajdonságuk a nagy keménység, ami növeli ellenállóképességüket a különböző mechanikai hatásokkal szemben. E tulajdonságuknak köszönhetik különleges hasznosításukat a modern ipar különböző ágazataiban.

A múltban a drágakövek értékét szépségük, keménységük és ritkaságuk mellett a hozzájuk fűződő babonás hiedelmek is növelték. Ez különösen a keleti népeknél volt tapasztalható, ők ugyanis minden drágakőnek különleges csodatevő hatást tulajdonítottak. A citrin elűzte a bajt, a kalcedon a jókedv szimbóluma volt, az ametiszt a részegségtől védte tulajdonosát. Ma már mindenki tudja, hogy ezeknek mennyi közük van az igazsághoz.